Jod jest pierwiastkiem chemicznym, mikroelementem. W organizmie człowieka najczęściej występuje w tarczycy, w której to wchodzi w skład białka tyreoglobuliny i hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny. Niedobór jodu w pokarmach bywa przyczyną zaburzeń w czynności tarczycy (tzw. wole endemiczne). Dzienne minimalne zapotrzebowanie na jod u człowieka wynosi 0,04 mg.

Jod podawany jest do organizmu człowieka w preparatach leczniczych stosowanych w endokrynologii. Jest także stosowany w preparatach takich jak jodyna, płyn Lugola, oraz w produkcji barwników, w syntezach organicznych. Izotopy jodu stosuje się także w diagnostyce chorób tarczycy oraz innych układów przy badaniach scyntygraficznych. Preparaty jodu mogą być dla niektórych organizmów przyczyną bardzo groźnych i ostrych i przewlekłych zatruć.

Braki jodu w organizmie, mogą wynikać w jakimś stopniu nawet z miejsca , w którym mieszkamy. Na brak jodu w powietrzu i może dotykać bardziej osoby mieszkające na pogórzu, czy w górach niż osoby mieszkające, w klimacie nadmorskim.

Brak jodu może też wynikać z niedostatecznej podaży tego pierwiastka w wodzie do picia, soli jodowanej oraz potraw zawierających jod, szczególnie ryb morskich, ale także w warzywach i owocach takich jak: brokuły, szpinak, fasola, banany, kapusta.

Więcej: http://www.pikser.pl/zdrowie/nadmiar-jodu-w-organizmie/


Categories: Zdrowie

About the Author

Continue Reading...

stek

Jod jest pierwiastkiem chemicznym, mikroelementem. W organizmie człowieka najczęściej występuje w tarczycy, w której to wchodzi w skład białka tyreoglobuliny i hormonów: tyroksyny i...

Read Post
Zamek w Słońsku

Jod jest pierwiastkiem chemicznym, mikroelementem. W organizmie człowieka najczęściej występuje w tarczycy, w której to wchodzi w skład białka tyreoglobuliny i hormonów: tyroksyny i...

Read Post